Cum scoti petele?

Petele de cerneală: se înmoaie cu puţin lapte, apoi se freacă bine cu un burete înmuiat în oţet de vin alb.

Petele de grăsime: se umezeşte zona, se aplică detergent pentru vase, se lasă câteva minute şi se spală la maşină.

Petele de rugină: se pun câteva picături de zeamă de lămâie, apoi se spală obişnuit.

Petele de sânge: se umezeşte porţiunea pătată,cu apă rece, se freacă cu o cârpă de bumbac înmuiată în aspirină pisată, dizolvată în apă.

Petele de ciocolată: se tamponează cu o cârpă înmuiată în oţet.

Petele proaspete de vin: se presară sare, care absoarbe lichidul, apoi se freacă bine cu săpun uscat

Spalarea corecta a rufelor

Pregateste hainele inainte de a le baga in masina de spalat. Incheie fermoarele, goleste buzunarele .

Foloseste cantitatea corecta de detergent. Prea putin inseamna ca rufele nu vor fi spalate, iar prea mult poate sa lase urme pe haine. Cat detergent pui depinde si de volumul masinii, de cat de murdare sunt rufele sau ce fel de detergent folosesti, lichid sau pudra.

Curata periodic masina de spalat. O data la cateva luni, toarna o ceasca de otet in compartimentul de detergent si programeaza masina goala la o temperatura de 95 de grade Celsius.

Balsamul de rufe nu e potrivit pentru toate tipurile de haine. De pilda, prosoapele isi pierd proprietatile de a absorbi umezeala, dar hainele pot fi mai usor de calcat.

Alege detergentul corect. Cel bio contine enzime de curatare care ajuta la indepartarea murdariei la temperaturi scazute. Este cel mai puternic, asa ca trebuie folosit in special pentru haine albe, in timp ce rufele colorate trebuie spalate cu un detergent care nu va face culorile sa iasa. Pentru pielea sensibila, detergentul non-bio este cel mai potrivit, pentru ca are mai putin enzime, dar este si mai putin eficient decat cel bio. Hainele delicate, din lana sau din matase nu au enzime sau agenti de inalbire.

Hainele în culori închise se spală pe dos, cu detergent pentru haine negre, de preferat lichid. Este recomandat un program scurt de spălare, la 30 de grade. Şi un pont: adaugă la clătire ½ pahar de oţet din vin alb (pentru maşinile de spălat automate, în sertarul pentru balsam).
Sfaturi utile!

Sortează hainele în funcţie de culori. Se spală mai întâi rufele albe, după care cele în nuanţe deschise şi în final cele întunecate. Hainele care se decolorează separă-le de celelalte.
Citeşte etichetele articolelor de îmbrăcăminte şi respectă indicaţiile.
Cearşafurile albe şi lenjeria de corp se spală la temperatura de 95 de grade.
Aşternuturile de pat colorate se spală la temperatura de 60 de grade.
Hainele din mătase se curăţă la programul materiale delicate sau se spală manual.
Hainele din bumbac se spală la 30 şi 40 de grade.
Pe hainele foarte murdare se aplică mai întâi câteva picături de detergent lichid pentru îndepărtarea petelor şi doar după aceasta se spală în maşină.
Foloseşte detergentul în cantităţi corecte. Dacă este prea mult, ar putea lăsa pete albe pe haine, iar dacă este în cantităţi prea mici, rişti să scoţi hainele murdare.
 

Captator de culoare Dr Beckmann

Daca e un lucru la care sa fiu experta, printre multe altele, acela e sa stric tricouri la spalat..am tot cautat solutii sa scot rozul sau rosul si nu am gasit..motiv pentru care incerc sa devin experta in a spala rufe si am gasit un mare ajutor, servetelele captatoare de culoare Dr Beckmann. La un ciclu normal de spalare al rufelor colorate, se pune un servetel in masina si tot ce iese ca si nuanta este absorbit de acel mic ajutor.

Servetelele sunt excelente! Se gasesc in Kaufland..Carrefour langa Vanish si vi le recomand dupa ce le-am folosit si am vazut ca sunt foarte bune. Costul este de 15-17 lei ptr 20 buc.

Alegerea pernelor

Dupa ce am ales o lenjerie de pat potrivita, ne indreptam atentia asupra alegeii pernelor. Fiecare individ are anumite preferinte in alegerea pernei, poate fi moale, medie sau ferma, de asemenea unii prefera perne mai mici altii perne mai mari. Pernele moi sunt preferate de persoanele ce dorm mai mult pe burta pentru ca a nu le tensiona muschii gatului.  O alegere excelenta pentru cei care dorm pe spate sunt acele perne medii, care sprijina capul, iar pentru persoanele care dorm este nevoie de o perna ferma, care sa mentina postura corpului si in acelasi timp sa ofere sprijin gatului si coloanei vertebrale.

In ultimii ani au aparut pernele ce iau forma corpului, unele din ele sunt umplute cu un material special, iar ceva mai nou am vazut perne umplute cu hrisca. Aceasta se misca in interiorul pernei in timpul somnului, astfel incat sa se muleze dupa conturului capului si a gatului. Pernele umplute cu hrisca pot reduce presiunea asupra corpului, redistribuind-o oferind un suport echilibrat, care reduce crampele, durerile de gat si spate dar si tensiunea musculara.

Material percale

In general, asternuturile ce o densitatea mai mare a firelor in tesatura sunt mai moi si mai rezistente la uzura. Printre cele mai frecvente alegeri pentru lenjeria de pat gasim materiale precum percale si satin. Pentru a putea face diferenta intre ele, trebuie sa priviti tesatura cu atentie. Percale este o tesatura neteda, in care firele de urzeala si batatura trec fiecare unul peste celalalt. Fiind o tesatura foarte stransa, lenjeria de pat din percale are o textura fina. In cazul lenjeriei de pat din satin, firele de urzeala ce se deplaseaza longitudinal, sunt intercalate cu o serie de fire de umplere, astfel tesatura de satin este mai  lucioasa, mai neteda si durabila. Si totusi sunt persoane care nu pot dormi bine in lenjerie de satin.

Se stie insa ca este tesuta cu fire foarte dese, minim 200g/mp, este mai durabila si mai usor de spalat. Tesatura are greutate medie, este fermă şi netedă, fără luciu si se spală foarte bine.

Materiale sintetice

Materiale textile sintetice

Acril
Se coloreaza foarte usor si este rezistent la pete. In plus, nu se deterioreaza foarte repede la actiunea indelungata a soarelui, calitate care nu este des intalnita la fibrele textile naturale. In schimb, este ceva mai greu de curatat dect lana si se poate acoperi de scame.

Aplicatii: este de cele mai multe ori combinat cu fibre naturale pentru a le conferi rezistenta.

Nylon
Este printre cele mai rezistente materiale. Nu se pateaza, insa ii lipseste calitatea cea mai importanta: nu ”respira”.

Aplicatii: soliditatea tesaturii de nylon si faptul ca tine de cald face ca materialul sa nu fie foarte placut de folosit la capitonari, huse, fete de perna, etc.

Polyester
Acest material sintetic este format din fibre rasucite, impletite intre ele. Nu isi pierde culoarea usor, dar este mai greu de curatat decat nylonul si lana. Si nu este la fel de rezistent ca celelalte materiale.

Aplicatii: este deseori folosit ca o parte din amestecul de fibre care e folosit la capitonari.

Acetat
Este un material rezitent si putin afectat de umiditate. E mai usor decat celelalte fibre sintetice si in plus nu se sifoneaza usor si nu face scame.

Aplicatii: se foloseste mai ales ca draperii, pentru ca nu se sifoneaza.

Materiale naturale

Bumbac
Este un material foarte versatil si, in acelasi timp, cel mai rezistent din fibrele naturale, cu 
exceptia lanei (dar cine ar dori sa doarma in asternuturi de lana?). Bumbacul rezista foarte bine daca este vopsit. In plus, aerul trece foarte usor prin tesatura – in jargonul din industria tesaturilor se zice ca bumbacul ”respira” bine.

Aplicatii: pentru capitonari, faptul ca bumbacul lasa sa treaca aerul este un avantaj absolut. Pentru o camera in care oamenii stau mai mult timp – un living, de exemplu – acest lucru va mari gradul de comfort al mobilierului. Daca va place aspectul cret, sifonat, care este mai mereu la moda si caracteristic verii, atunci niste huse de bumbac sunt exact ceea ceva trebuie. Daca va doriti si durabilitate, atunci alegeti un amestec de bumbac cu fibra sintetica. Bumbacul este deasemenea o alegere buna pentru husele de perne sau cuverturi. In camerele mai putin formale, ferestrele pot fi acoperite cu draperii de bumbac.

Panza
Facuta din fibre vegetale, aceasta are un luciu fin. Este foarte rezistent cand vine vorba de 
patare, dar se sifoneaza foarte usor.

Aplicatii: Panza este excelenta ca fata de masa pentru ca este usoara.

Matase
Este creata de viermi, iar rezultatele sunt magnifice. Partea negativa cand vine vorba de 
matase, e ca nu se comporta bine daca este expusa la soare. Matasea este de mai multe tipuri, poate avea gramaje diferite si calitatea ei se poate observa la atingere. Gradul de uzura al matasii este dat in cea mai mare parte de calitatea tesaturii (tesatura mai grosiera este mai rezistenta).

Aplicatii: matasea este potrivita pentru decorarea ferestrelor, dar si pentru capitonarea unor piese de mobilier, deoarece este destul de rezistenta. Sa nu uitam ca inainte de aparitie fibrelor sintetice, matasea si bumbacul erau folosite din plin. Multe din cele mai fine covoare orientale sunt facute din matase si au durat sute de ani. matasea este perfecta pentru husele de perna.

Lana
Dintre toate fibrele naturale, lana este cea mai rezistenta. Ea poate fi destul de aspra, dar tine 
de cald; totusi, exista unii oameni alergici la lana (si cainii mai pot avea aceasta reactie la covoarele si tapiseriile de lana).

Aplicatii: covoarele fabricate din lana sunt cu adevarat fabuloase. De asemenea, pielea de oaie, cu tot cu blana, neprelucrata, este materia prima ideala pentru covorasele care se aseaza langa pat, in mijlocul living-ului sau in fata semineului. O tapiterie din lana va dura pana la viitoarea era glaciara, atat de rezistenta este.

Detalii despre materiale

Vreti sa cumparati draperii noi? Trebuie sa alegeti un material textil pentru a schimba tapiseria unui scaun mai vechi sau trebuie sa cumparati un covor? Daca va aflati in aceasta situatie, atunci ar trebui sa va intrebati ce tip de material este potrivit pentru ceea ce va trebuie? De ce este un material mai bun decat altul?

In acest articol vom afla ce anume se afla intr-un material textil (lana, bumbac sau un amestec) si cum este facut acesta, pentru a stabili pentru ce anume s-ar potrivi.

Exista doua tipuri de materiale:
1. materialele naturale
2. materialele sintetice

Atat materialele naturale cat si cele sintetice au calitati pozitive. Cele sintetice, de exemplu, sunt foarte rezistente si nu se deterioreaza repede daca sunt expuse mult timp la soare. Asta nu inseamna ca materialele naturale sunt mai putin bune. Rezistenta materialelor depinde, de cele mai multe ori, de calitatea tesaturii si de eventualele tratamente aplicate ulterior. Bumbacul, de exemplu, are fibre mai groase si o tesatura mai densa, astfel ca se va comporta mai bine in timp.In unele cazuri, un amestec de sintetic cu natural poate fi cea mai buna solutie pentru tapiserii, pentru acoperirea podelelor si/sau a ferestrelor. Amestecurile de fibre sunt calitativ superioare, pentru ca au rezistenta materialelor sintetice si calitatile celor naturale.

Din puctul de vedere al tendintelor, sunt la moda materialele naturale, poate si ca o reactie la multele aspecte artificiale din lumea care ne inconjoara. Se pare ca acum are loc un proces de redescoperire a naturalului, iar in ceea ce priveste materialele, este important cum ”cad” aceste in interior

Spalare si intretinere lenjerii

Spalare & uscare produse 

La spalarea lenjeriei de pat pentru prima oara, separati-o de alte materiale si spalati rufele albe separat de cele colorate. Pentru cele colorate, folositi doar detergenti care nu contin agenti de inalbire (detergenti cu actiune blanda si detergenti conceputi special pentru rufe colorate)- fara Ariel, Persil si tot ce contine particula de oxigen activ – clor. Acest lucru va va da posibilitatea sa va bucurati de intensitatea culorilor.

Recomanam spalarea lenjeriei inainte de prima utilizare pentru a evita atingerea pielii de colorantii de fabrica si pentru a inlatura praful sau alte impuritati de la ambalare.

La unele modele unde se specifica spalare manuala, se poate utiliza program special de spalare manuala al masinii de spalat, care functioneaza cu apa rece sau programe de spalare cu rotatii si grade reduse, cum sunt cele de spalare perdele sau cele cu „fulg”.

Inainte de spalare, va recomandam sa intoarceti husa de pilota pe dos si sa inchideti toate fermoarele, astfel veti proteja suprafata exterioara de scamosare. Nu supraincarcati masina de spalat. Va recomandam sa nu folositi balsam de rufe, deoarece acesta reduce capacitatea materialului de a absorbi umezeala.

Dupa spalare, nu lasati lenjeria de pat sa ramana umeda perioade lungi de timp, ci intindeti-o imediat sau uscati-o in masina de uscat rufe la temperatura scazuta. Acest lucru va mentine materialul fin. Lenjeria de pat va fi mai usor de calcat daca o scoateti din uscator cat inca mai este umeda decat daca o lasati sa se usuce complet.

Calcare

Daca doriti sa calcati lenjeria de pat, va rugam sa verificati temperatura potrivita pe instructiunile de ingrijire ale articolului. Lenjeria de pat trebuie intotdeauna calcata pe lungime (urmand directia tesaturii). Acest lucru va contribui la mentinerea dimensiunii si formei articolelor.

Tesaturi Creponate

Tesaturi Creponate
Sunt tesaturi din bumbac sau combinatie de bumbac cu poliester, cu densitate mica, cu o suprafata mai aspra, încretita, gofrata pe diagonal sau verical, scopul fiind sa ascunda cat de rara este tesatura.
Este practica deoarece nu necesita calcare, insa este aspra la atingere. Din acest motiv lenjeriile de pat confectionate din acest tip de tesatura sunt percepute ca avand calitate mai slaba si sunt mai accesibile ca pret.

Percale, Ranforce, Creton

Percale, Ranforce, Creton

Sunt tesaturi similare din fire fine din bumbac, disponibile in special in forma imprimata datorita faptului ca vopseaua adera bine. De regula nu se indica densitatea sau tipul de fibre din care e facut, dar standard densitatea sa se situeaza in jur de 200TC pentru tesatura Percale si 145TC pentru tesatura Ranforce.

Desi firele sunt similare cu cele folosite pentru satin, tesatura este mai aspra si mata; este de asemenea mai durabila si usor de spalat.

Pentru tesatura Percale de calitate, bumbacul pieptanat inainte de a fi tras in fire da fire uniformitate in grosime si o mai buna rezistenta.
Ranforce este o tesatura ce ofera un echilibru intre calitate si pret, este mai putin densa decat percale, se face din fire putin mai groase, din bumbac tras, adica nepieptanat.
Cretonul este o tesatura similara cu Ranforceul dar cu densitate si mai mica de 115TC ( fire pe inch patrat ), Putin mai aspra inainte de prima spalare, dupa cateva folosiri devine mai delicata, bumbacul se face din ce in ce mai moale dupa spalari repetate.

 

Ce este Jaquard? Ce este Damasc?

Jaquardul si Damascul

Jaquard este un termen general pentru tesaturile cu model in tesatura, iesit putin în relief, creeat din combinatia unor legaturi diverse si/sau a firelor de culori diferite, cu efecte alternative de urzeala si de batatura, creand o gama larga de modele mari.Tesatura Jaquard este mai scumpa, poate fi de tip satin sau normala. este folosita in confectionarea lenjeriei de pat.

Damascul este o tesatura Jaquard mai groasa, utilizata pentru fete de masa, draperii, dar si lenjerii de pat. Jaquardul si damascul se folosesc de regula pentru lenjeriile de pat albe sau colorate uni, nefiind recomandate pentru imprimeuri.

 

 

Ce este satinul?

Satinul
Este o tesatura deasa caracterizata prin suprafata lucioasa generata, stralucire in lumina, se aplica firelor de matase, bambus, modal, bumbac sau fibrelor sintetice. Asadar termenul se refera la finisajul tesaturii si nu la tipul de fibra, continut sau densitate.
Procesul de tesere presupune un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare al 4-lea fir de batatura (fir orizontal). Densitatea fireclor este de minim 200 TC ( fire pe inch patrat ) ajungand la 600 fire sau chir mai mult.
In cazul lenjeriilor de pat, daca materialul folosit este bumbacul, tesatura este denumita in mod obisnuit bumbac satinat.
Pentru o tesatura de satin de calitate, firele sunt adesea mercerizate inainte de a fi tesute. Mercerizarea este un proces chimic care presupune tratarea firelor sau tesaturilor de bumbac cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai netede, mai matasoase, mai compacte si mai rezistente. De asemenea, si vopseaua adera mai bine si este mai durabila. Daca firele nu sunt bine tratate, se poate ca dupa spalari dese si care nu respecta indicatiile etichetei de intretinere, tesatura sa se scamoseze. Luciul vine si de la rasucirea stransa a firului din mai multe fire subtiri.
Bumbacul pieptanat inainte de a fi tras in fire da fire uniformitate in grosime si o mai buna rezistenta. Satinul de calitate se face din fire obtinute prin pieptanare.
Pentru ca se simte placut la atingere si la piele, satinul din bumbac este tesatura preferata de persoanele ce apreciaza confortul si calitatea. Este tesatura potrivita pentru tot timpul anului. Doamnele il apreciaza caci pastreaza aspectul parului peste noapte, pe cand alte tesatui mai putin netede il agata odata cu rasucirea capului pe perna, in timpul noptii.

 

Descriere materiale – ce este polarul?

In zilele ce urmeaza o sa va dau cateva detalii utile despre materiale, compozitie, modul de spalare si calcare al tesatrurilor, lucruri care sper sa va fie utile.
Incepem cu unul dintre cele mai recomandate produse pentru iarna, polarul.
Ce este polarul?
Polar fleece-ul este de obicei numit pe scurt fleece sau polar. Avantajele fleece-ului: are greutate foarte mica,este moale si placut pe piele,este respirabil ,se spala usor si se usuca repede,se fabrica in diferite grosimi.Fleece-ul este un rival al lanii, pentru ca are o greutate redusa, este moale si foarte confortabil. Cei ce sunt alergici la lana sau carora nu le place cum se simte lana pe piele sau ca atarna greu, atunci fleece-ul este un inlocuitor foarte bun. In plus, fleece-ul este respirabil .
O sa radeti, dar sa stiti ca polarul de pe voi poate fi fabricat din materiale reciclate, ca de exemplu sticle de plastic 🙂