Ce este satinul?

Satinul
Este o tesatura deasa caracterizata prin suprafata lucioasa generata, stralucire in lumina, se aplica firelor de matase, bambus, modal, bumbac sau fibrelor sintetice. Asadar termenul se refera la finisajul tesaturii si nu la tipul de fibra, continut sau densitate.
Procesul de tesere presupune un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare al 4-lea fir de batatura (fir orizontal). Densitatea fireclor este de minim 200 TC ( fire pe inch patrat ) ajungand la 600 fire sau chir mai mult.
In cazul lenjeriilor de pat, daca materialul folosit este bumbacul, tesatura este denumita in mod obisnuit bumbac satinat.
Pentru o tesatura de satin de calitate, firele sunt adesea mercerizate inainte de a fi tesute. Mercerizarea este un proces chimic care presupune tratarea firelor sau tesaturilor de bumbac cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai netede, mai matasoase, mai compacte si mai rezistente. De asemenea, si vopseaua adera mai bine si este mai durabila. Daca firele nu sunt bine tratate, se poate ca dupa spalari dese si care nu respecta indicatiile etichetei de intretinere, tesatura sa se scamoseze. Luciul vine si de la rasucirea stransa a firului din mai multe fire subtiri.
Bumbacul pieptanat inainte de a fi tras in fire da fire uniformitate in grosime si o mai buna rezistenta. Satinul de calitate se face din fire obtinute prin pieptanare.
Pentru ca se simte placut la atingere si la piele, satinul din bumbac este tesatura preferata de persoanele ce apreciaza confortul si calitatea. Este tesatura potrivita pentru tot timpul anului. Doamnele il apreciaza caci pastreaza aspectul parului peste noapte, pe cand alte tesatui mai putin netede il agata odata cu rasucirea capului pe perna, in timpul noptii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *