Spalarea corecta a rufelor

Pregateste hainele inainte de a le baga in masina de spalat. Incheie fermoarele, goleste buzunarele .

Foloseste cantitatea corecta de detergent. Prea putin inseamna ca rufele nu vor fi spalate, iar prea mult poate sa lase urme pe haine. Cat detergent pui depinde si de volumul masinii, de cat de murdare sunt rufele sau ce fel de detergent folosesti, lichid sau pudra.

Curata periodic masina de spalat. O data la cateva luni, toarna o ceasca de otet in compartimentul de detergent si programeaza masina goala la o temperatura de 95 de grade Celsius.

Balsamul de rufe nu e potrivit pentru toate tipurile de haine. De pilda, prosoapele isi pierd proprietatile de a absorbi umezeala, dar hainele pot fi mai usor de calcat.

Alege detergentul corect. Cel bio contine enzime de curatare care ajuta la indepartarea murdariei la temperaturi scazute. Este cel mai puternic, asa ca trebuie folosit in special pentru haine albe, in timp ce rufele colorate trebuie spalate cu un detergent care nu va face culorile sa iasa. Pentru pielea sensibila, detergentul non-bio este cel mai potrivit, pentru ca are mai putin enzime, dar este si mai putin eficient decat cel bio. Hainele delicate, din lana sau din matase nu au enzime sau agenti de inalbire.

Hainele în culori închise se spală pe dos, cu detergent pentru haine negre, de preferat lichid. Este recomandat un program scurt de spălare, la 30 de grade. Şi un pont: adaugă la clătire ½ pahar de oţet din vin alb (pentru maşinile de spălat automate, în sertarul pentru balsam).
Sfaturi utile!

Sortează hainele în funcţie de culori. Se spală mai întâi rufele albe, după care cele în nuanţe deschise şi în final cele întunecate. Hainele care se decolorează separă-le de celelalte.
Citeşte etichetele articolelor de îmbrăcăminte şi respectă indicaţiile.
Cearşafurile albe şi lenjeria de corp se spală la temperatura de 95 de grade.
Aşternuturile de pat colorate se spală la temperatura de 60 de grade.
Hainele din mătase se curăţă la programul materiale delicate sau se spală manual.
Hainele din bumbac se spală la 30 şi 40 de grade.
Pe hainele foarte murdare se aplică mai întâi câteva picături de detergent lichid pentru îndepărtarea petelor şi doar după aceasta se spală în maşină.
Foloseşte detergentul în cantităţi corecte. Dacă este prea mult, ar putea lăsa pete albe pe haine, iar dacă este în cantităţi prea mici, rişti să scoţi hainele murdare.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *